تکامل فناوری اطلاعات در صنعت بیمه

تمامی شرکتهای بیمه که در این صنعت در حال فعالیت هستند به دلیل وظایف خدماتی خود با دادهها و پردازشها سرو کار دارند. به طوری که در کل زنجیره ی ارزش خود همواره در حال جمع آوری، ثبت، دسته بندی، پردازش و تحلیل داده و استخراج اطلاعات میباشند و مجبور به هر گونه تصمیم گیری و اقدام اجرایی بر مبنای داده و اطلاعات کسب شده هستند. بنابراین کیفیت عملکرد و مزیت رقابتی شرکتها در صنعت بیمه ارتباط مستقیم با توانمندی آنها در حوزه مدیریت فناوری اطلاعات دارد. از این پس فناوری اطلاعات و مدیریت مناسب آن نقش راهبردی در ایجاد و ارائه خدمات در صنعت بیمه دارد.
حضور و تاثیر فناوری اطلاعات در تجارت جهانی تا حدی است که نقش کلیدی در رشد و بقای کسب و کارهای امروزی دارد. علی رغم فاصله بسیار زیاد نقش فناوری اطلاعات در مدلهای کسب و کار داخل کشور، در سال های اخیر شاهد حضور و رشد مدلهای کسب و کار مبتنی بر فناوری اطلاعات هستیم. این در حالی است که مطالعات انجام شده نشان دهنده این است که طی سالهای آتی در صنعت بیمه بواسطه ظهور کاربردهای نوین فناوری اطلاعات ،این امر منجر به تحولات جدی و بنیادین خواهد شد. لذا صنعت بیمه در ایران نیز بواسطه این تحولات و بخصوص فضای کسب و کار بعد از رفع تحریمها می بایست آمادگی لازم برای استقبال از تحولات جهانی و محیط کسب و کار خود را داشته باشد.
چالش های صنعت بیمه در ایران : مرکز پژوهشهای مجلس با تحلیل چالش های صنعت بیمه طی گزارشی مهم ترین ضعف صنعت بیمه در کشور را فرهنگ بیمه موجود در جامعه عنوان نموده است. با وجود آنکه صنعت بیمه در مقیاس جهانی مدام در حال پوست انداختن است و هیچ عرصهای از تغییر و تحول فزاینده آن در امان نبوده ، صنعت بیمه در ایران علی رغم سابقه طولانی خود حتی در مقام مقایسه با کشور چین که بیمه را از سال ۱۹۸۰ آغاز کرده است، بسیار توسعه نیافته به نظر میرسد به صورتی که شهروندان ایرانی هنوز در نیافتهاند که همه عرصههای زندگی خود از تولد فرزندان تا سالخوردگی، بیماری و مرگ را میتوانند به بیمه پیوند بزنند.
چشم انداز فناوری در صنعت بیمه : فناوری اطلاعات با سرعت بسیار زیادی در حال گسترش و اثر گذاری بر کسب و کارها است. گسترس و ظهور فناوریهای نوین باعث شده که نوآوریهای متعددی را نیز شاهد باشد. در صورتی که افزایش نرخ رشد نوآوریهای موفق در طی سالهای اخیر کاملا مشهود میباشد. نوآوریهای جدید بعضا میتوانند مخرب باشند. نوآوری مخرب، به نوآوری گفته میشود که خلاقیت جدید را برای رفع یک نیازمندی جدید معرفی و اجرایی کرده باشد، درحالی که روشهای قبلی و کسب وکارهای مرتبط با آن به طور کامل و یا عمده از بین میروند. بطور مثال ، با ظهور و گسترش دوربین های عکاسی دیجیتال در طی سالهای اخیر، کسب و کارهای مبتنی بر فیلمهای عکاسی قدیمی بطور جدی دچار چالش شدند و شاید تا چند سال دیگر صرفا به عنوان یک موضوع نمادین و یا بعضا برای مصارف کاملا حرفهای و هنری مورد استفاده قرار گیرند.
بازنگری نیروی کار: همکاری متقابل انسان و ماشین
بیمه گران در حال حاضر از مزایای بالای کاربردهای دیجیتال، در محل کار خود بهرمند میباشند. بیمه گرها از مزایایی مانند اتوماسیون فرآیند خسارت، ایجاد شبکههای همکاری که امکان مشاوره راه دور را به متخصصین این حوزه برای کمک به فروش فراهم میکند و یا ابزارهای شبکه اجتماعی که به نمایندگان اجازه میدهد تا در این حوزه شناخته شده و مورد ارزیابی قرار گیرند، بهره برداری می کنند. در حال حاضر، فشار برای حرکت به سوی دیجیتالی شدن در حال افزایش میباشد که لازمه آن همکاری بیشتر انسان و ماشین با هم میباشد.